Meest gemaakte fouten bij het schrijven van een blog of e-book

We willen zo graag, maar zo weinigen slagen erin: lekker snel een groot artikel of zelfs e-book schrijven.

De to do-lijstjes van ondernemers en zzp’er staan er vol mee:

  • artikel schrijven
  • e-book maken
  • serie blogs op mijn website zetten

Maar het komt er niet van. De tijd ontbreekt, zeg je. Je ziet er als en berg tegenop omdat je er niet goed in bent. Of je doet wat pogingen, maar je loopt vast.

Schrijven is voor veel mensen de taak die ze morgen gaan doen. Het is de klus die misschien wel het meest wordt uitgesteld. En veel te vaak afgesteld.

Dat is jammer, want je weet dat je met dat e-book echt iets teweeg kunt brengen in jouw markt. Of je hebt al een keer ervaren hoeveel verkeer een serie artikelen naar jouw website trekt.

Toch lukt het niet om vrolijk op je toetsenbord te gaan roffelen tot de tekst klaar is.

Waarom niet?

Hieronder zie de meest gemaakte fouten waardoor pogingen om te schrijven mislukken.

1. Het witte scherm

Dat verdomde witte scherm. Het kijkt je, in al zijn leegheid, intimiderend aan. Zodra je er voor gaat zitten, is er niets, en jij moet dat grote vlak grijs maken.

Alleen die aanblik maakt mensen al moedeloos. Als ze eenmaal op gang zijn, lukt het ze wel, maar die start… Die eerste 3 alinea’s zijn het meest lastig. Die bepalen ook het onderwerp en de toon.

(Overigens zijn er ook mensen die juist de eerste drie alinea’s wel op papier krijgen, maar die daarna vastlopen. Daarover later meer.)

Het zou zo mooi zijn als je niet met een leeg wit scherm zou hoeven starten. Als je de ruwe tekst al op papier had staan, nog voordat je écht ging schrijven.

Zo werk ik. En zo werken veel tekstschrijvers met mij. Wij zorgen dat we bij een monsterblog de tekst al op ons beeldscherm hebben nog voordat we serieus aan de slag gaan. Bij wijze van spreken, dan hè…

Bij punt 4 leg ik uit hoe we dat doen.

2. Je weet niet wat het onderwerp is

Dit is misschien wel de belangrijkste stap en hij wordt het vaakst overgeslagen of half gedaan. Het is namelijk heel lastig om vooraf exact vast te stelen wat het onderwerp is.

Als je bijvoorbeeld een bedrijf hebt in tuinaanleg en onderhoud en je wilt mensen met content naar jouw website trekken, dan zal het eerste idee zijn: ik ga over tuinaanleg en onderhoud schrijven. Want daar gaat mijn bedrijf over en daar weet ik veel vanaf.

Dus het onderwerp van mijn artikel wordt: “tuinaanleg en onderhoud”

En dan ga je lekker tikken.

Je komt er nu snel achter dat dit onderwerp veel te breed is. Je kunt werkelijk over alles schrijven. Over het ontwerp van tuinen, over verschillende planten, over stenen, over klimaten, over grassoorten, over grondsoorten, over combinaties van planten, over de geschiedenis van tuinaanleg, over trends in verschillende landen, over voor- en nadelen van bepaalde tuinontwerpen, en dan heb je nog het onderhoud, waar je ook boeken over vol kunt schrijven.

Dit artikel gaat dus mislukken. Het is veel te breed. Het gaat over alles en daarmee over niets.

Een goed artikel voor jouw doelgroep zou zijn: Planten in potten: hoe maak je ze winterklaar? 20 tips om jouw potplanten zo goed mogelijk de winter door te krijgen.

Dit artikel gaat wel lukken, omdat je exact weet wat je te doen staat. Je moet nadenken over de twintig belangrijkste tips die helpen om de potplanten in de lente weer te laten groeien en shinen.

Dus voordat je gaat schrijven: kies heel secuur je onderwerp.

3. Je laat je afleiden

We weten het allemaal en toch laten we het gebeuren: we laten ons afleiden.

En natuurlijk moet je niet met je telefoon naast je toetsenbord leggen. Dat weten we.

Natuurlijk kun je nooit in je concentratie komen als er doorlopend appjes binnenkomen. Ook dat snappen we wel.

En zorg er nu eindelijk voor dat je geen meldingen van e-mails in je beeldscherm krijgt als je geconcentreerd wilt werken. Ook dat is geen nieuws.

Toch zijn deze externe afleidingen niet de belangrijkste reden waarom het misgaat met je concentratie tijdens het schrijven.

Je raakt afgeleid omdat je niet precies weet wat je gaat doen. Schrijven is nog geen routine.

Wat je mist is een “recept” voor het schrijven: een vast patroon van handelingen die je na elkaar uitvoert.

Maak dus van het schrijven een recept, zoals je ook doet met koken. Zo zet je alle stappen op een rij die nodig zijn om tot het gewenste eindresultaat te komen.

Zo experimenteerde ik een keer met een vissoep. Dit pakte toevallig goed uit: mijn gezin zat te smullen.

Na het eten schreef ik meteen op wat ik had gedaan:

  • Geconcentreerde bouillon trekken van de koppen en schillen van grote garnalen
  • Ui, prei en wortel ik kleine stukken 10 minuten bakken in roomboter
  • Dan knoflook, dille, beetje citroen, peper & zout en de stukken vis (bijvoorbeeld zalm en witvis) toevoegen. Nog ruim 3 minuten bakken.
  • Dan bouillon en room toevoegen en 5 minuten laten pruttelen.
  • De laatste 5 minuten de garnalen en schelpjes erbij.
  • Serveren met stokbrood

Ik heb hem later nog verschillende keren op precies deze manier gemaakt en hij is steeds gelukt.

Hoe komt het nou dat je tijdens het schrijven ineens kunt opstaan om de was te gaan doen of om een kopje koffie te drinken? Misschien ga je daarna op facebook zitten kletsen en stap je vervolgens op je fiets voor een boodschap.

Op je beeldscherm staat de tekst te wachten.

Bij het koken is het ondenkbaar dat ik tijdens het bakken van de vis wegloop om pas later die avond weer thuis te komen.

Je moet dus van het schrijven ook een recept maken en dat gewoonweg uitvoeren.

Ik heb van mijn schrijven een opeenvolging van handelingen gemaakt, waarmee ik, net zoals bij het koken van de vissoep, vooraf zeker weet dat ik tot het gewenste eindresultaat kom.

Zo ziet mijn recept eruit:

1. Bureau leegmaken en telefoon op tril.

2. Het onderwerp vaststellen en een aantal subvragen bedenken.

3. Kop en intro maken

4. De 10 subvragen beantwoorden.

5. Klaar!

Als ik dit doe, lukt het altijd. En het is ondenkbaar dat ik halverwege het schrijven wegloop. Mijn gerecht is dan nog niet klaar.

4. Je gaat gewoon lekker schrijven, maar de structuur ontbreekt

Mensen gaan vaak schrijven als ze geïnspireerd zijn. Ze zitten na te denken of luisteren een podcast over het maken van content ze denken: ja, dat ga ik ook doen en wel over dit onderwerp!

Dus *hup*: laptop op tafel, tekstdocument openen, en aan de slag.

Dit gaat meestal 3 alinea’s goed en dan ga je haperen. Je hebt een paar zinnen geschreven die eigenlijk eerder moeten komen, want ze bevatten belangrijke informatie. Maar dat past dan niet met wat daar nu staat.

Je gaat schuiven. Tekstblokken aan elkaar plakken. Alinea’s toch weer uit elkaar trekken. Woordjes invoegen. Een stukje schrappen.

Dit komt de inspiratie niet ten goede. En het idee van waar je over wilde gaan schrijven verwatert. Het heldere beeld vervaagt en de zin sijpelt weg. Op deze momenten raak je afgeleid.

Het probleem is dat je de inspiratie direct wilde vangen door de eerste alinea’s te schrijven. Terwijl je hem juist had moeten vangen door, toen je begon, eerst het hele artikel alvast te maken. Je wist ten slotte precies waar het over moest gaan.

Je had de structuur van de tekst direct moeten opschrijven. Dan had het daarna niet meer mis kunnen gaan.

Een voorbeeld.

De tuinman, die we net als voorbeeld hadden genomen, leest een tijdschrift over buitenleven. Hierin vertelt een dame met een riante tuin in een dorpje in Gelderland dat de vorst afgelopen jaar zo onverwacht vroeg was ingevallen. Hierdoor was van de planten in de potten meer dan helft dood gegaan.

Ja, denkt de tuinman, dat is vervelend. Maar je kunt het gewoon voorkomen. Daar ga ik een artikel over schrijven voor in mijn nieuwsbrief en op mijn website!

Hij heeft inmiddels geleerd hoe jij dit moet aanpakken en hij schrijft het onderwerp op.

(Ik weet helemaal niks van potplanten en winter, dus ik klets maar wat.)

Potplanten: hoe bereid je je voor op een onverwacht vroege winter?

Subvragen:

  • Vanaf welke temperatuur wordt het riskant voor potplanten?
  • Welke risico lopen welke planten?
  • Hoe herken je dat een plant in de gevarenzone zit?
  • Wat kun je doen om dit voorkomen?

* oplossingen voor plantenfamilie A

  • * oplossingen voor plantenfamilie B
    * oplossingen voor plantenfamilie C
  • 5 tips om een potplant te beschermen tegen een eerste onverwachte nacht met vorst

Huppakee, alle inspiratie en kennis heeft-ie in dit lijstje gestopt. Nu is het kwestie van deze vragen in deze volgorde beantwoorden.

En dan kan hij nooit meer de draad kwijtraken in zijn tekst. Hij zal niet met tekstblokjes gaan schuiven. Hij hoeft geen informatie ergens in te passen of aan elkaar te knopen.

Hij heeft zijn heldere geïnspireerde idee gebruikt om het artikel in feite al te maken. Het bestaat al.